Svatební dorty Mirky van Gils Slavíkové

Mirka van Gils Slavíková odstartovala dráhu cukrářky v Praze v roce 1984 v hotelu Alcron. Od roku 1989 pracovala v zahraničí - Neměcku, Jižní Africe, Kalifornii, Oregonu. V imternational Professional School ve Švýcarsku absolvovala stáž v modelování z karamelu.Ve Francii na ENSP (Národní Vysoká Škola Cukrářská) absolvovala stáž – francouzské čokoládové pralinky a modelování s čokoládou. Na svém kontě má úspěchy z mezinárodních soutěží – zlaté medaile z Katovic, Johannesburgu, Warthu, Olympiády cukrářů. Je držitelkou francouzského profesionálního titulu Professeur en Sucre d'Art.

Svatební dorty Mirky van Gils Slavíkové

O svatebních dortech ví skoro vše, proto si pro nás Mirka van Gils Slavíková připravila tento článek, ve kterém se dozvíte nejen o současných trendech ve výrobě svatebních dortů, ale také něco o jejich tradicích a původu.

Svatební dorty jsou jedním z hlavních dekoračních prvků svatební hostiny, symbol prvního společného aktu v manželství – krájení a dělení. Pro výrobu svatebního dortu se vyhledávají ti nejlepší mistři cukráři, aby svatební dort byl opravdu chloubou nevěsty, neméně tak, jako šaty nebo květiny.

Počátky tradice svatebního dortu je těžké určit, ale historie náročné dekorace svatebních dortů sahá do první poloviny 19. století, kdy se začaly dorty zdobit nápadně a složitě. Sladkosti jsou na mnoha tradičních slavnostech pro většinu, ne-li všechny kultury světa - ve velmi širokém displeji, třeba starověké římské záznamy popisují bonbony na svatbách.

Anglická dekorace je tou nejtypičtější po celém světě. A v současné době je žádaná i u nás. Původní tradice je ozdobený korpus – english fruit cake – sytý, těžký ovocný dort, který je pokryt nejprve marcipánem a posléze plastickým modelovacím cukrem a dozdoben. Jsou to opravdová mistrovská díla. Tato verze je dnes upravena tak, že vlastní dort je vytvořený z piškotového korpusu s máslovým krémem v jakékoli chuti, či ganache – „geneš” plný vynikající čokoládový krém, je to vlastně základ krému do čokoládových bonbónů. Máslový krém je plný chuti, ale lehký.

Suroviny se vybírají tak, že jedna surovina je sytá, těžší a ostatní lehčí a vše musí ladit. Máslový krém tedy nenastavujeme těžkým pudinkem. Dort potahujeme plastickým cukrem, neboť čistý dokonalý základ je nezbytný pro další dekorace. Tato hmota je i absolutně bílá, i když se barva stává čím dál více módní.

Módním svatebním dortem původem z Francie je Croquembouche - homole složená z profiterolek (minivětrníčky), plněných smetanovým žloutkovým krémem a spojených karamelem. Atraktivní a lahodný Croquembouche se dnes tvoří jako velmi výtvarně náročný svatební dort.

Velmi trendy jsou cupcakes – svatební dort složený z malých dortíčků a jednoho hlavního, aby novomanželé měli co krájet.

Pro klasický poschoďový dort se ve výtvarném pojetí meze nekladou, méně atraktivní svatební dort zdobený máslovým krémem dekorativně povýšíme precizně zdobenou modeláží. Povětšinou se dnes potahují do modelovacího cukru a následně zdobí.

Pro větší úspěch a propracovanější dort je velmi důležité požadovat dort trvanlivějšího charakteru, především v letních měsících. Je třeba si uvědomit, že dort stojí až několik hodin jako dekorace na stole, než se porcuje a může změknout nebo se i jinak znehodnotit.

Jak dort vůbec objednávat? Co je důležité? Když přijímám objednávku na svatební dort, pak je pro mě důležité poznat svatebčany, alespoň nevěstu. Je to jako když šijeme svatební šaty na míru. A všechny informace získané při schůzce mi rozvíjí fantazii, jak dort ztvárnit. Svatební dort by měl být ve sladěné kompozici se svatebními šaty – barva, materiál, ozdoby. Dále pak květina nevěsty – opět barva a druh. Nezbytnou součástí je znát menu celé svatební hostiny – dort by měl lahodně završit hostinu. A také je důležité vědět, jak bude vypadat kompletní svatební výzdoba prostoru.

Anglická tradice velí mít pro svatební dort vlastní stůl jako dominantní dekoraci svatby –koneckonců na hlavním stole dort zabírá příliš místa a narušuje aranžování stolu. Na stůl bychom neměli zapomenout položit talířek a ozdobený stříbrný nůž na krájení dortu.

Text: Mirka van Gils Slavíková

« Zpět na články


Časopis Nevěsta

Časopis Nevěsta

Nové vydání svatebního časopisu Nevěsta pro rok 2017 je vám k dispozici.

Kontaktní informace

Svatební salon Paris - Ostrava
Poštovní 17, 702 00 Ostrava

Kontakty:
Telefon: +420 777 946 016
Objednání: +420 776 613 907
E-mail: nevesta@email.cz

Otevírací doba

Pondělí - Pátek: 9.00 - 17.00



Sobota: 9.00 - 12.00 na objednání

Nevyhovuje vám standardní otevírací doba? Domluvte si svou návštěvu na tel. č: 776 613 907.

Mapa

mapa



Obsah košíku: Košík je prázdný